הריון והמופיליה
לפני היריון
לפני הכניסה להריון, חשוב כי לנשאיות המופיליה יהיה מידע ברור ומדויק בנושאים הבאים:
- ההסתברות להעברת הגן לעובר. נשאיות המופיליה נושאות 50% סיכון להעברת גן המופיליה לצאצא.
- ההשלכות של המופיליה על בנים ועל בנות.
- כיצד מטפלים בהמופיליה.
- כיצד יש לנהל הריון ולידה על מנת להפחית סיכונים לאם ולעובר.
- אבחון טרום לידתי.
הריון
- למרבית נשאיות המופיליה יש הריון רגיל ללא סיבוכים של דימומים. רמות פקטור 8 עולות משמעותית במהלך ההיריון, מה שמפחית את הסיכון לדימומים בנשאיות המופיליה A. לעומת זאת, רמות פקטור 9 לרוב אינן משתנות משמעותית בהריון. נתונים מראים שנשאיות המופיליה לא נמצאות בסיכון מוגבר להפלה.
- עם הכניסה להריון יש להישאר במעקב אצל רופא נשים ועם הרופא המטפל בהמופיליה, על מנת לצמצם סיכון לסיבוכים במהלך ההיריון והלידה, לאם ולעובר.
- בשליש השלישי של ההיריון יש לבדוק רמות פקטור קרישה, שהיא התקופה שרמת פקטור הקרישה היא הגבוהה ביותר. אם הרמות נמוכות, יתכן שינתן טיפול במהלך הלידה על מנת להפחית את הסיכון לדימום מוגבר במהלך הלידה ואחריה. רמות פקטור קרישה עשויות גם לקבוע האם האישה יכולה לקבל אפידורל בזמן הלידה.
לידה
תכנון הלידה תלוי בצרכיה של האם ובהסתברות שהעובר נשא המופיליה. נשאיות המופיליה יכולות ללדת בלידה נרתיקית, אבל מומלץ להימנע מלידה ארוכה או מסובכת כגון לידת מלקחיים או לידת ואקום.
ברגע שהתינוק יוצא, תילקח דגימת דם מחבל הטבור כדי למדוד רמות פקטור קרישה. רק לאחר תוצאות הבדיקה ניתן לדעת האם אפשרי ובטוח לבצע הליכים כירורגיים הכרחיים או ברית מילה בתינוק.