אבחון המופיליה בילדים ומבוגרים
אבחון המופיליה
בילדים ומבוגרים
כאשר מופיעים תסמינים של דימומים, תבוצע בדיקת דם רגילה שתכלול מדדים שונים היכולים לסייע לרופא לזהות מה גורם לדימום. מדדים אלה כוללים ספירת טסיות דם ותפקודים אחרים של הטסיות, זמן דימום, זמן פרותרומבין (PT) וזמן תרומבופלסטין חלקי בדם (PTT). בדיקות PT ו-PTT מודדות כמה זמן עובר עד שנוצר קריש דם, ומסייעות לברר האם יש הפרעות בקרישה. ערכים מסוימים עשויים להצביע על המופיליה.
אם נמצא כי קיימת הפרעה בדם, יבוצעו בדיקות ייחודיות במעבדת קרישה שיסייעו להעריך ולסווג את ההמופיליה. בדיקות אלה יבררו מהי רמת פקטור קרישה 9 (להמופיליה A) או פקטור קרישה 8 (להמופיליה B).
המופיליה קלה
פעילות פקטור קרישה
של מעל 5%
המופיליה בינונית
פעילות פקטור קרישה
בין 2% ל-5%
המופיליה חמורה
פעילות פקטור קרישה
מתחת 1%
כיצד מאבחנים המופיליה?
המופיליה מאובחנת על ידי נטילת דגימת דם ומדידת רמת פעילות הפקטור בדם. המופיליה A מאובחנת על ידי בדיקת רמת פעילות פקטור VIII. המופיליה B מאובחנת על ידי מדידת רמת הפעילות של פקטור IX.
בדיקת אבחון טרום לידתי יכולה להתבצע בתחילת ההיריון על ידי לקיחת דגימה קטנה מהחלק העוברי של השליה (בדיקת סיסי שלייה) או על ידי נטילת דם מהעובר (דיקור מי שפיר בסוף הריון) בשלב מאוחר יותר. ניתן לבצע בדיקה גם מחבל הטבור.
ניתן לבצע בדיקות אלו במרכז לטיפול בהמופיליה.
נקודות חשובות עבור אנשים החיים עם המופיליה
עשה
- לטפל בדימום במהירות! כאשר אתה מפסיק לדמם במהירות, יש לך פחות כאב ופחות נזק למפרקים, לשרירים ולאיברים. כמו כן, אתה צריך פחות טיפול כדי לשלוט על הדימום.
- תישאר בכושר. שרירים חזקים עוזרים להגן עליך מפני בעיות מפרקים ודימומים ספונטניים (דימום ללא סיבה ברורה). שאל את רופא ההמופיליה או הפיזיותרפיסט שלך אילו ספורט ותרגילים הם הטובים ביותר עבורך.
- פנה לרופא המופיליה או לאחות באופן קבוע. הצוות במרפאה או במרכז טיפולי להמופיליה ייתן עזרה וייעוץ לגבי ניהול הבריאות שלך.
- שמור על השיניים שלך. כדי למנוע בעיות, עקוב אחר עצתו של רופא השיניים שלך. הזרקות דנטליות וניתוח עלולים לגרום לדימום משמעותי.
- לשאת זיהוי רפואי עם מידע על בריאותך. כרטיס רפואי בינלאומי מיוחד זמין מהפדרציה העולמית להמופיליה. מדינות מסוימות מוכרות תגים הנקראים "Medic-Alert" או "Talisman" שנענדים סביב הצוואר או פרק כף היד.
- למד עזרה ראשונה בסיסית. טיפול מהיר מסייע בניהול דימום. זכור כי חתכים קטנים מאוד, שריטות וחבורות בדרך כלל אינם מסוכנים. בדרך כלל הם אינם זקוקים לטיפול. עזרה ראשונה מספיקה לעתים קרובות.
אל תעשה
- אין ליטול ASA (חומצה אצטילסליצילית, המכונה בדרך כלל אספירין). ASA יכול לגרום ליותר דימום. אין ליטול איבופרופן, נפרוקסן או מדללי דם. גם תרופות אחרות יכולות להשפיע על הקרישה. שאל תמיד את הרופא שלך איזו תרופה בטוחה.
- הימנע מהזרקות לשרירים שלך. הזרקת שריר עלולה לגרום לדימום כואב. עם זאת, חיסונים חשובים ובטוחים לאדם עם המופיליה. את רוב התרופות האחרות יש לתת דרך הפה או להזריק לרקמה התת עורית או לווריד ולא לשריר.